EKPSS Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılır?

Burada yer alan bilgiler ÖSYM’nin yayınlamış olduğu bir önceki EKPSS Kılavuzunun kısaltılmış basit anlatımıdır. Güncel kılavuzlar sınav öncesi yayınlamaktadır. Tarihler konusunda EKPSS sayfasında takvim bilgisinden alabilirsiniz. Hatalardan sorumlu olmadığımızı bilmenizi isteriz. Bu yüzden güncel EKPSS Kılavuzunu kontrol etmek her zaman sizin sorumluluğunuzdadır.

EKPSS/KURA BAŞVURU

EKPSS/Kura Başvuru Koşulları

  • EKPSS/Kuraya, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun değişik 48’inci maddesi 7’inci fıkrası hariç diğer koşulları taşıyan adaylar başvurabilecektir.
  • EKPSS/Kuraya, %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olanlar (“Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik” kapsamında alınmış “Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER)” için Özel Gereksinim Kodu 2/Özel Gereksinim Düzeyi “Hafif düzeyde (ÖGV)” ve üzeri olanlar dahil).
  • Engelli raporu üzerinde çalıştırılamaz ibaresi olmayanlar
  • EKPSS’ye; ortaöğretim kurumlarından, yükseköğretim ön lisans veya lisans programlarından mezun olan veya EKPSS’nin geçerlik süresi içinde mezun olabilecek durumda olan engelli adaylar başvurabileceklerdir. Birden fazla öğrenim düzeyinden mezun olan adaylar mezun oldukları en üst düzeyden EKPSS’ye başvurmak zorundadır.
  • Kuraya ise; ilkokul/ortaokul/ilköğretim/özel eğitim iş uygulama merkezi veya okulu mezunu veya bu okullardan yerleştirme işlemlerine son başvuru tarihi itibarıyla mezun olabilecek durumda olan engelli adaylar başvurabileceklerdir.
  • 18 yaşından küçükler ile 65 yaşından büyükler EKPSS ve Kuraya katılamazlar.

(Özel Eğitim merkezleri, Halk eğitim merkezleri gibi farklı kurumlardan mezun olanlar ile 18 yaşından küçük olanların başvurularında ayrıca kılavuzda bilgilendirme yapılacaktır.)

EKPSS Başvuru İşlemleri

EKPSS ve kuraya katılmak isteyen adaylar, EKPSS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süreleri içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler. Adayların başvuru işlemlerine başlamadan önce yayınlanacak başvuru kılavuzunu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

İnternet Üzerinden Yapılacak İşlemleri :

(Daha Önce EKPSS veya ÖMSS Sınavına girmediyseniz bu bölümü dikkate almayınız bir sonraki adıma geçiniz.)

  • ÖSYM Aday Sisteminde geçerli resmi bulunan (50 aydan kısa süreli onaylanmış resmi olan)
  • Eğitim Bilgileri Güncel olanlar ve değişiklik bulunmayanlar.
  • Daha önce EKPSS ve ÖSYM sınavına girmiş olanlar ve bilgileri güncel olanlar

internet üzerinden ödemelerini gerçekleştirerek başvuru işlemlerini tamamlayabilirler.

DİKKAT!
Başvuru bilgilerinin sisteme kaydının yapılması için başvuru ekranında “Başvuru İşlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir.” açıklamasının mutlaka görülmesi, sınav/kura başvuru ücretinin yatırılması, aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünün yazıcıdan alınarak başvurunun diğer
aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklanması gerekmektedir

Başvuru Merkezlerinden Yapılacak İşlemler :

ÖSYM Sistemi üzerinde :

  • Geçerli fotoğrafı bulunmayan (50 Ay ve üzerinde güncel resmi olmayan veya ÖSYM tarafından reddedilmiş olan)
  • Eğitim bilgileri, MEB e-Okul, YÖKSİS veya ÖSYM arşivi kaynaklı olmayan (KKTC ilköğretim ortaöğretim kurumları, yurtdışı okullar, Bakanlıklara bağlı yükseköğretim kurumları, askeri okullar, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden 0 ile başlayan yabancı uyruklu numarası edinen adaylar ile Kuraya başvuracak adaylardan ÖSYM arşivinde eğitim bilgisi olmayan veya bu bilgisinde değişiklik olan ilkokul/ortaokul/ilköğretim/özel eğitim iş uygulama merkezi veya okulundan mezun olanlar veya bu öğrenimlerine devam edenler),
  • EKPSS/Kura için gereken engel grubu bilgisi bulunmayan veya var olan bilgisinde değişiklik bulunan

adaylar, başvurularını bir başvuru merkezinden yapacaklardır.

ADIM 1 :  ÖN KABUL VE TAAHHÜT BEYANI BELGESİNİN EDİNİLMESİ

(ÖSYM Ada  İşlemleri Sisteminde EKPSS için gereken engel grubu bilgisi doğru ve geçerli olan kişiler ÖN KABUL VE TAAHHÜT BEYANI BELGESİ alması gerekmemektedir.)

EKPSS’ye ve kuraya başvuracak adaylardan ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde EKPSS/KURA için gereken engel grubu bilgisi bulunmayan veya EKPSS/KURA engel grubu bilgisinde değişiklik olanlar öncelikle, kendileri için belirtilen tarihlerde, ÖSYM’nin internet adresinde yer alan Aday Başvuru Formunun bir çıktısını edinerek dolduracaklar ve aşağıdaki belgelerle birlikte kendi adres ilinde bulunan (varsa ilçesinde) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne şahsen başvurarak ilgili görevliler ile görüşeceklerdir. (Yurtdışı ve Cezaevinde olanlar yayımlanacak kılavuzdan ilgili sayfaları okumaları gereklidir.)

Bu görüşmede öncelikle adayın engelli sağlık kurulu raporundaki tanı esas alınarak, adayın ve görevlinin de görüşleri doğrultusunda adayın engel grubu ve buna bağlı olarak diğer engel durumu bilgileri tespit edilecektir.

Sınava gireceği engel grubu ile diğer engelli bilgileri alanları yazılı Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesi, her aday için görevli tarafından 2 nüsha düzenlenerek aday ve görevli tarafından imzalanacaktır. 2 nüsha olarak düzenlenen ve imzalanan bu belgenin bir nüshası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünde, bir nüshası adayda kalacaktır. BU BELGE ZORUNLUDUR.

Kuraya başvuracak adaylar için düzenlenen Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesinde adayın sadece engel grubu yazılacak, engeline ilişkin diğer bilgiler boş bırakılacaktır.

GEREKLİ EVRAKLAR

  1. %40 engelli olduğunuza dair engelli sağlık kurulu raporu veya onaylı bir örneği (Rapor görevliye teslim edilecektir. Bu yüzden aslı ile birlikte fotokopisini götürünüz. Böylece teslim etmemiş olursunuz.)
  2. EKPSS Aday Başvuru Formu
  3. Öğrenim durumunu gösterir belge (diploma, mezuniyet belgesi, sınava/kuraya başvurduğu öğrenim düzeyinden EKPSS’nin geçerlik süresi içinde mezun olabileceğini gösterir resmî belge)
  4. Nüfus Cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı (Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.)
  5. İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme engelli olan adayların bu durumunu gösterir resmî belge/belgeleri (Detaylar için kılavuzun ÖN KABUL VE TAAHHÜT BEYANI BELGESİNİN EDİNİLMESİ adlı bölümü/sayfasını okuyunuz.) (Bu belge görevliye teslim edilecektir.)
DİKKAT!
Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesinde ENGEL GRUBU alanına “Genel Engelli” yazıldığı takdirde “ENGEL DURUMU” alanına/alanlarına da adayların raporlarına uygun olarak aşağıdakilerden birinin yazılması gerekmektedir. Bu yapılmadığı takdirde ÖSYM başvuru merkezlerinde adayın engel bilgileri sisteme kaydedilemez.

  • Bedensel (Ortopedik)
  • Ruhsal ve Duygusal
  • Süreğen Hastalık (kronik)
  • Yaygın Gelişimsel Bozukluk (Otizm Spektrum Bozuklukları (OSB), Asperger, RETT Sendromu, Dezintegratif Bozukluk vb. olanlar)
  • Özgül/Özel Öğrenme Güçlüğü (Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite, disleksi vb. olanlar)0
  • Dil ve Konuşma Bozukluğu
  • CP hastas

ADIM 2 :  ÖSYM BAŞVURU MERKEZLERİNDEN BAŞVURU İŞLEMİNİN YAPILMASI

Adaylar almış oldukları Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesi ile birlikte yayınlanmış olan ÖSYM Başvuru Merkezi Bürolarına giderek başvuru işlemlerini gerçekleştireceklerdir.

GEREKLİ BELGELER

  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünden alınmış aday ve görevli tarafından imzalanmış mühürlü Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesi,
  • Doldurulmuş EKPSS Aday Başvuru Formu ve Engel Bilgi Formu,
  • Eğitim bilgileri, MEB e-Okul, YÖKSİS veya ÖSYM arşivi kaynaklı olmayan adaylar için (KKTC ilköğretim-ortaöğretim kurumları, yurtdışı okullar, Bakanlıklara bağlı yükseköğretim kurumları, askeri okullar, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden 0 ile başlayan yabancı uyruklu numarası edinen adaylar ile Kuraya başvuracak adaylardan ÖSYM arşivinde eğitim bilgisi olmayan veya bu bilgisinde değişiklik olan ilkokul/ortaokul/ilköğretim/özel eğitim iş uygulama merkezi veya okulundan mezun olanlar veya bu öğrenimlerine devam edenler) öğrenim durumunu gösterir belge (diploma, mezuniyet belgesi, sınava/kuraya başvurduğu öğrenim düzeyinden sınavın
    geçerlik süresi içinde mezun olabileceğini gösterir resmi belgenin onaylı bir örneği),
  • Nüfus cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya süresi geçerli pasaport

Süresi dolmuş, var olmayan ve geçersiz fotoğrafınız var ise fotoğrafınız ÖSYM Merkezinde çekilecektir.

İşlem sonunda size başvuru belgesi verilecek ve bu belge üzerinde ÖSYM Sistemine girebilmeniz için şifre verilecektir. Bu yüzden belgeyi saklayınız. (Belgeyi kontrol ediniz ve eksik hata var ise görevliye bildiriniz.)

ADAY BAŞVURU FORMU DOLDURMA BİLGİLERİ

Belirtilen başvuru formlarının nasıl doldurulacağına dair bilgiler sayı sayı başvuru kılavuzunda yer alacaktır. Doldurma konusunda problem yaşayan adaylar kılavuzun 2.3. ADAY BAŞVURU FORMU başlıklı bölümüne bakmalıdırlar.

ENGELLİ BİLGİ FORMUNUN DOLDURULMASI (Hangi Engel Grubunda Sınava Girilecek)

Engelli Bilgi Formunu doldururken sorun yaşayacağınız konular :

Sınavda 4 engel grubu vardır.

  1. Genel engelliler*
  2. Görme engelliler
  3. İşitme engelliler
  4. Zihinsel engelliler**

*Genel Engelliler : Ortopedik, Ruhsal ve Duygusal, Süreğen (kronik) Hastalıklara Sahip Engelliler, Yaygın Gelişimsel Bozukluğu Olanlar (Otizm Spektrum Bozuklukları (OSB), Asberger, RETT Sendromu, Dezintegratif Bozukluk vb.), Özgül/Özel Öğrenme Güçlüğü Olanlar (Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite, disleksi vb. olanlar), Dil ve Konuşma Bozukluğu Olanlar, CP hastası olanlar.

**Zihinsel Engelliler : Engelli sağlık kurulu raporunda “ZİHİNSEL, RUHSAL, DAVRANIŞSAL BOZUKLUKLAR” alanında, Özür Oranları Cetveli’ne uygun olarak belirlenmiş Zekâ İşlev bozuklukları (Sınırda mental kapasite (IQ: 70-80), Hafif (IQ: 50-69), Orta (IQ: 35-49), Ağır (IQ: 20-34), Çok ağır (IQ: 20’nin altında) vb. zekâ işlev bozukluğu) belirtilmiş adaylar için engel grubu alanında “Zihinsel engelliler” seçeneği işaretlenecektir. Engelli sağlık kurulu raporunda “ZİHİNSEL, RUHSAL, DAVRANIŞSAL BOZUKLUKLAR” alanında yukarıda belirtilen zekâ işlev bozuklukları dışında ruhsal, duygusal bozukluklar belirtilmiş adaylar için engel grubu alanında “Genel engelliler” yazılacak, engel durumu bilgisi alanında ise “Ruhsal ve Duygusal” seçeneği işaretlenecektir.

 

ENGEL DURUMUNA İLİŞKİN BİLGİLER

Bu formda yer alan “Sürekli Engel Grubu” ve “Özel Durumlar” Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından verilecek Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesindeki bilgiler esas alınarak doldurulacaktır. Burada yer alan bilgiler, adayın ÖSYM başvuru merkezine gelirken yanında getireceği Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesindeki bilgiler esas alınarak ÖSYM başvuru merkezi  görevlisince sisteme kaydedilecektir (Bilgilerde tutarsızlık olduğu takdirde ÖSYM başvuru merkezleri tarafından Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesindeki bilgiler esas alınacaktır.).

Her aday için Sürekli Engel Grubu içinde sadece bir seçeneğinin işaretlenmesi zorunludur.

Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesinde engel grubu “genel engelliler” olanlardan; Yaygın Gelişimsel Bozukluğu Olanlar (Otizm Spektrum Bozuklukları (OSB), Asperger, RETT Sendromu, Dezintegratif Bozukluk vb.), Özgül/Özel Öğrenme Güçlüğü Olanlar (Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite, disleksi vb. olanlar), Ruhsal ve Duygusal olanlar önce “Sürekli Engel
Grubu” alanında “Sınıflanamayan” seçeneğini işaretleyecekler, daha sonra “Özel Durumlar”
alanında kendilerine uygun seçeneği işaretleyeceklerdir. Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesinde engel grubu “genel engelliler” olanlardan CP Hastası olduğu belirtilenler önce “Sürekli Engel Grubu” alanında “Bedensel (Ortopedik)”
seçeneğini işaretleyecekler, daha sonra “Özel Durumlar” alanında “CP Hastası” seçeneğini işaretleyeceklerdir

Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesinde engel grubu “görme engelliler” olanlardan soruları kendisi okuyabilecek durumda olan ancak, Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında Görme Sistemi, Göz Hastalıkları, Görme Bozukluğu vb. oranı % 25 ve üzerinde olan az gören adaylar, “Özel Durumlar” alanında, “Görme Sistemi, Göz Hastalıkları, Görme Bozukluğu vb. Oranı % 25 ve Üzeri” seçeneğini işaretleyeceklerdir. Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesinde engel grubu “işitme engelliler” olanlardan ilköğretime başlama yaşı öncesi işitme engeli olan adaylar, “Özel Durumlar” alanında “İlköğretime Başlama Yaşı Öncesi İşitme Engeli Edinmiş” seçeneğini işaretleyeceklerdir.

Similar Posts