Engelli Araç Alımın...
 
Bildirimler
Tümünü Sil

Engelli Araç Alımında ÖTV İndirimi Sınırlaması

1 Gönderiler
1 Kullanıcılar
0 Beğeniler
763 Görüntüleme
(@admin)
Gönderiler: 710
Admin
Konu Başlatıcı
 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan 7061 sayılı "Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kamuoyunda "torba yasa" olarak bilinen kanun birçok önemli düzenlemeyi içeriyor. Söz konusu düzenlemede engellilerin ÖTV muafiyetini ilgilendiren düzenleme şöyle:

Engelliler için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti, hesaplanması gereken ÖTV ile diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200 bin lirayı aşmayan araçlar için uygulanacak ve motor silindir hacmine bakılmaksızın bu araçlar istisna kapsamına alınacak.

 

İşte o kanun maddesi;

MADDE 72- 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının; (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentlerinin parantez içi hükümlerinde yer alan "motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar" ibaresi "hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200.000 TL'yi aşanlar" şeklinde, (6) numaralı bendinin köşeli parantez içi hükmünde yer alan "ile (7) numaralı fıkrası" ibaresi "ve (7) numaralı fıkrası kapsamında ithal edilen eşya ile (12) numaralı fıkrasının (a) bendi kapsamında ithal edilen bu Kanuna ekli (II) sayılı listenin 87.03 G.T.İ.P numarasında "-Diğerleri" satırı altında yer alan mallardan özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi dahil gümrük vergilerine ilişkin istisna uygulanmaması durumunda belirlenecek gümrüklenmiş değeri 200.000 TL'yi aşanlar" şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Birinci fıkranın; (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentleri ile (6) numaralı bendinde yer alan tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Hesaplanan tutarın 100 lirayı aşmayan kesirleri dikkate alınmaz. Bakanlar Kurulu, bu şekilde tespit edilen tutarı %50'sine kadar artırmaya yetkilidir."

 
Gönderildi : 6 Aralık 2017 02:35