Miras Kalan Ötv siz...
 
Bildirimler
Tümünü Sil

Miras Kalan Ötv siz Aracı Başka bir Özürlü Raporluya Satmak

7 Gönderiler
3 Kullanıcılar
0 Beğeniler
790 Görüntüleme
 uuu
(@uuu)
Gönderiler: 3
Active Member
Konu Başlatıcı
 

2018 senesinde %91 rapor ile annemin adına Ötv muafiyetli Sıfır araç alındı.Araç alındıktan 10 gün sonra annemiz vefat etti.Miras kayıtlarında annemizden kalanlar, aracın değerinden çok daha fazla değerde gözüküyor.Aracı mirasçı olan 3 kişinin üzerine ortak ruhsat çıkartılarak tescil ettirdik. Şimdi bu aracı 5 sene dolmadan %90 ve üzeri ÖTV muafiyet raporu olan başka bir kişiye nasıl satabiliriz.      Vergi Dairelerinde konuya hakim insan yok.Aracı satmamız gerekiyor.Lütfen yardımcı olurmusunuz..

 
Gönderildi : 20 Ekim 2020 11:36
(@admin)
Gönderiler: 710
Admin
 

@uuu ÖTV indirimi ilk tescili sırasında kazanılan hak indirimidir. Engelli birine sattığınızda araç 0 araç olmayacaktır. Konu ile ilgili daha önce Maliye bakanlığı burada yer alan yazıyı yayımlamıştır. Okumanızı öneririm.

 
Gönderildi : 21 Ekim 2020 00:04
 uuu
(@uuu)
Gönderiler: 3
Active Member
Konu Başlatıcı
 

@admin Efendim Konu ile ilgili söylediğiniz yazıyı okudum.Ancak ben buradan anlaşılabilir net bir ifade çıkaramadım.Annemiz vefat etmeseydi, 5 sene dolmadan engelliden engelliye satış yapabiliyordu. (ÖTV Ödenmeden)   Şu anda annemizden miras kalan bu araç yine biz varislere ötv muafiyetli olarak geçtiğine göre: Biz 5 sene dolmadan normal olarak başka bir kişiye satmaya istersek ötv ödememiz gerekiyor.. Ancak biz 5 sene dolmadan bu aracı engelli raporlu bir kişiye (Engelliden engelliye şeklinde ) nasıl satacağız? Lütfen yardımcı olurmusunuz.

 
Gönderildi : 26 Ekim 2020 09:27
(@admin)
Gönderiler: 710
Admin
 

@uuu

 

Anlayacağınız tabirle vergi ödeyerek satış yapabilirsiniz.

 

Kanuni tabirle "ilk iktisabı Kanunun (7/2) maddesi kapsamında yapılan bir taşıtın, istisnadan yararlananların ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmeden; söz konusu düzenlemeden yararlanamayan veya yararlanabilmekle birlikte daha önce aynı düzenlemeden ya da Kanunun (15/2-a) maddesinden yararlanmış ve yararlanma tarihinden itibaren henüz beş yıllık süre geçmemiş bir malul veya engelliye satışı veya devrinde ÖTV aranmaktadır."

 
Gönderildi : 26 Ekim 2020 14:28
 uuu
(@uuu)
Gönderiler: 3
Active Member
Konu Başlatıcı
 

@admin Efendim ilginize çok teşekkür ederim. Varislerden 1 tanesi araçtaki hissesini istemiyor.(Ruhsat 3 varis üzerinde ama Kaza bela durumundan dolayı kendisi bu araçla ilgili hak sahibi olmak istemiyor.) Bu yükümlülükten kurtulmak için hissesini , Başka birisine satabilir veya devredebilir mi? Yada başka bir yolu var mı? Eğer bu mümkünse hisseyi alan kişi ve varis için ne gibi bir vergi söz konusu olabilir?

Cevabınız ve emeğiniz için şimdiden teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 23 Kasım 2020 10:39
(@admin)
Gönderiler: 710
Admin
 

@uuu Kişiler haklarından feragat edebilir. Bunu noter kanalı ile yapabilir.

 
Gönderildi : 24 Kasım 2020 21:26
(@ayaz85)
Gönderiler: 1
New Member
 

Engelli raporlu dedemin üstüne araç aldım dedem yakın zamanda öldü  ben torun olarak bana mirasçılardan kayıtlı birşey düşmüyor  ama araçın parasını kendi imkanlarımla verdiğim için araçı benim  kullanmam için araç sigortası kasko ruhsatı için vekalet veriyorlar bu mirasçılar annem  ve kardeşleri  mirasçılar  anneme aractan feragat edebılırlermı  edilırse ÖTV ödemesi çıkarmı tek mırascı uzerıne

 
Gönderildi : 1 Nisan 2022 23:31