Aile Bakanı Zehra Zümrüt
|

Bakan Selçuk: 3 bine yakın engelli İŞKUR’un sağladığı hibeyle işinin sahibi oldu

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada, birçok alanda engellilerin hayatını kolaylaştıracak adımlar attıklarını, bunlardan birinin de çalışma yaşamına katılımları mevzusu olduğunu bildirdi.

Kamu dahil belli iş yerlerinde engelli çalıştırma zorunluluğu getirdiklerine, engelli kontenjanlarında doluluk oranının yüzde 90’lara kadar çıktığına dikkati çeken Selçuk, “İstihdam politikalarıyla 2002’den bugüne dek 406 bin engelliyi iş hayatıyla buluşturduk. 51 ilde 72 birimde hizmet sunduğumuz engelli iş koçluğu uygulamasıyla da engellilerimizin sürdürülebilir istihdamlarına katkı sağlamaya devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Selçuk, 2002 sonu itibarıyla memur olarak istihdam edilen engelli sayısının 5 bin 777 bulunduğunu, bu sayının 2020’de 57 bini aştığını vurgulayarak, şu şekilde devam etti:

“İŞKUR’un Engelli Bağışlama Desteği’nden 2014’ten bu yana 3 bine yakın engelli vatandaşımız yararlanarak kendi işini kurdu. 50 bin liraya kadar olan bağışlama desteği miktarını artırdık. Kendi işini oluşturmak isteyen engelli bireylere 65 bin liraya kadar yardımcı veriyoruz. Bu kapsamda şimdiye kadar 130 milyon lira bağışlama desteği verdik. Engelli yurttaşlarımıza yapılacak hizmetler artarak devam edecek. Bağışlama desteği ile 2019’da 589 engelli vatandaşımızın kendi işine haiz olması sağlanmışken, 2020 senesinde bu rakam 917’ye yükseldi.”

“En yüksek artış, engelli yakını aylığı alan yurttaşlarımızın sayısında”

Engelliler, kadınlar, gençler şeklinde hususi politika gerektiren gruplarda yer edinen vatandaşlara yönelik yoğunlaştırılmış iş ve meslek danışmanlığı hizmeti sunan iş kulüplerinden bugüne dek 3 bin engellinin faydalandığını belirten Selçuk, iş kulüplerinde engellilere çalışma yaşamına giriş için motivasyon ve metot desteği verdiklerine işaret etti.

Yüzde 70 ve üstü engel payı bulunup engelli maaşı alanların sayısının 2002’de 68 bin bulunduğunu, bu sayının 2019 sonucunda 288 bine yaklaştığını aktaran Selçuk, “Yüzde 40 ile yüzde 69 içinde engel payı olup engelli maaşı alanların sayısı 2002’de 194 binken, bu rakam 2019 sonucunda 352 bine ulaştı. Engelli yakını aylığı alan yurttaşlarımızın sayısı 2007’de 8 bin 800 iken, bu rakam 2019 sonucunda 96 bine terfi etti. En yüksek artış, engelli yakını aylığı alan yurttaşlarımızın sayısında oldu.” bilgisini paylaştı.

Selçuk, 2007’de 28 bin olan evde bakım yardımından yararlananların sayısının, bu sene temmuzda ortalama 18 kat artarak 536 bine yaklaştığını belirtti.

Engellilere hizmet veren resmi yatılı bakım ve rehabilitasyon merkezi sayısının 104’e ulaştığına işaret eden Selçuk, “Bu merkezlerimizden hizmet alanların sayısı 8 bine ulaştı. Ek olarak kuruluş bakımından toplum temelli bakım hizmet modeline dönüşümde umut evlerimizle, engellilerimizin topluluk hayatına aktif katılımlarını sağlayarak bakımlarını gerçekleştirmeyi hedefledik. Bu kapsamda 153 umut evinden 880 birey yararlandı.” ifadelerini kullandı.

Bakan Selçuk, 2007’de 10 hususi bakım merkezinde 351 engellinin bakım hizmeti aldığını, 2020’de 278 hususi bakım merkezinde 21 bini aşkın engellinin yatılı bakım hizmetinden faydalandığını belirterek, şunları kaydetti:

“Gündüz yaşam merkezleri, aileleri yanında kalan engelli bireylerin sosyalleşmesine katkı sağlıyor. Bu merkezlere idame eden engellilerimiz, muhtelif etkinliklere dahil oluyor. Hem becerilerini geliştiriyor aynı zamanda kaliteli zaman geçirebiliyorlar. Aileleri de bir nefes alarak günlük gereksinimlerini gözleri arkada kalmadan giderme olanağına kavuşuyor. Gündüzlü bakım alanında tam ya da yarı zamanlı olarak engelli yurttaşlarımıza hizmet sunuyoruz. Bakanlığımıza bağlı 123 gündüzlü bakım merkezinden 764 engellimiz yararlanıyor.”

“Ücretsiz yolculuk kapsamında, ortalama 984 milyon lira karşılık aktarıldı”

Bu senenin kasım ayı itibarıyla ücretsiz yolculuk kapsamında Bakanlık tarafınca ortalama 984 milyon lira karşılık aktarıldığını vurgulayan Selçuk, “2014-2020 yılları aralığında 478’i bina, 9’u aleni alan ve 544’ü toplu taşıma aracına olmak suretiyle toplam 1031 erişilebilirlik belgesi düzenlendi. Yalnız 2020’nin 6 ayı içinde verilen belge sayısı 137’dir.” açıklamasında bulunmuş oldu.

Türkiye’de, bebek ve çocukların gelişmeleri açısından risklerin belirlendiği, gelişimlerinin izlendiği ve ailelerin sürece dahil edilmiş olduğu “Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Programı” başlattıklarını anımsatan Selçuk, bu programla, yeni dünyaya gelen döneminden itibaren erken tanı ve müdahaleyle kabiliyet ile yeti kayıplarının en aza indirilmesini ve birçok engellilik sebebinin ortadan kaldırılmasını hedeflediklerini altını çizdi.

“Erişilebilirlik farkındalığı en yüksek iller listesi” yarın duyurulacak

Bakan Selçuk, engellileri dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan merkezi E-KPSS ile istihdam ettiklerine dikkati çekerek, şu detayları verdi:

“Engelli kardeşlerimize bu hususi sınavla adaletli bir halde istihdamda fırsat eşitliği tanımaya uğraşıyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafınca 2020 yılı ‘Erişilebilirlik Yılı’ ilan edildi. Engellilerimizin toplumsal ve ekonomik hayata katılımına ve amme hizmetlerinden yararlanmalarına katkı elde eden proje, tatbik ve hizmetlerini kamuoyuna duyurmak, ek olarak erişilebilirlik alanında yapılabilecek emekleri teşvik etmek amacıyla bu sene 9 kategoride erişilebilirlik ödülleri vereceğiz. Erişilebilirlik Ödülleri tanıtımı kapsamında, isteyen herkes, erişilebilirliğin sağlanmasına katkı vermek suretiyle ‘Erişilebilirlik İçin Buradayım’ diyerek, sertifika sahibi olarak sosyal farkındalık kampanyasına destek verebilecek. İllere ve sertifika düzenlenme sayısına bakılırsa ‘Erişilebilirlik Farkındalığı En Yüksek İller’ listesi belirleyerek 3 Aralık’ta kamuoyuyla paylaşacağız.”

Similar Posts