EKPSS Branş Sıralaması

EKPSS Branş Sıralaması Nedir? Ne İşe Yarar

EKPSS sınavına veya diğer ÖSYM tarafından yapılan sınavlara girdiyseniz eğer girmiş olduğunuz sınava ilişkin branş sıralamalarının yayınlandığı haberlerini alırsınız. Eğer ÖSYM sistemini tam olarak çözememişseniz bu sıralamanın önemini de fark etmeniz mümkün değil. EKPSS Branş Sıralaması Nedir, ne işe yarar sorusuna kendi sınav sonucumuzu örnek alarak bilgi verelim.

EKPSS sınavına LİSANS düzeyinde giren bir kardeşiniz olarak Lisans öğrenim alanım yani Branşım İŞLETME dir.

Branş sıralaması ise sınava giren adaylar arasında kendi branşınız da kaçıncı sırada yer aldığınızı gösterir. Bu herhangi açılan kontenjan tercih sayılarında eğer branşınız ile ilgili bir kontenjan söz konusu ise kaçıncı sırada olduğunuzu yerleşme şansınızı gösterir.

Bir Örnek…

Örnek verecek olursak ÖSYM sitesinde kendi branş sıralama ekranımıza bakalım.

Başvurular/Tercihler menüsünden Sınav Başvurularım başlığı altında son girmiş olduğumuz sınava tıklayalım:

Gelen ekranda üst menüde Branş Bazında Sıralama menüsüne tıklayın. (Bu alanı göremiyor iseniz henüz ÖSYM o sınav ile ilgili sıralamayı yayınlamamış demektir.)

 

 Gelen ekranda göreceğiniz üzere almış olduğum puan alt bölümde ilk sırada otomatik olarak girmiş olduğum branş işaretli şekilde ve alt bölümde ise hesapla butonuna basılarak çıkmış olan sonuç. Sonuca göre 3226 İşletme kodu ile EKPSS sınavında 1208. sıradayım.
Yani devlet tercih sırasında işletme mezunu 1208 kişiyi memuriyete alacak olsa %100 yerleşeceğim demektir.
Dikkatinizi çektiyse eğer hesapla butonu üzerinde bir seçenek mevcut. ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirmelerde kadrolu pozisyonlara yerleştirilen adaylar sıralamaya dahil edilmesin” şeklinde ki seçenek, bu ise eğer sınav sonrası bir yerleştirme yapıldı ise ve kendi branşımdan bir yerleştirme var oldu ise bu adayları aradan çıkar demektir.
Bir yerleştirme var olduğu için bir de bu seçenek ile hesaplama yapalım:
Daha önce yerleşen adayları aradan çıkardığımızda sayı 1091 e düştü. Yani ilk tercihte
117 adayın işletme mezunu isteyen bölümlerine atanmış görünüyor.

Sınav Puanınız Branş Sıralamanızdan Daha Önemli Olabilir…

Devlet kadroları maalesef kişilerin alanlarına göre alınmasında özensizdir. Çoğu masa başı kadro o kurumun çalıştıracağı kişinin branşına göre değil 4001, 3001, 2001 kodu ile Herhangi bir lisans, önlisans yada lise düzeyinden mezun olma şartı şeklinde genel bir kadro niteliği oluşturarak kontenjan açarlar. 10.000 kişinin girdiği bir sınavda Örnek olarak 1000 işletme mezunu içerisinde 100 kişiye ihtiyacı varken ilgili kurum kolaya kaçarak 4001 kodu ile kontenjan açıyor ve 1000 kişi içerisinde sıra yarışı bir anda 10.000 kişinin yarışmasına neden oluyor. Buda puanınızın çok yüksek olmasına gereklilik getiriyor.

Similar Posts