EKPSS Tercihleri Nasıl Yapılır?

EKPSS – Kura Tercihleri Nasıl Yapılır?

Engelli Blog tarafından hazırlanan bu makalemizde EKPSS/Kura’ya katılacak adaylar için ÖSYM sistemi üzerinde nasıl tercih yapılır, Dikkat Edilmesi gerekenler neler detayları ile hep birlikte adım adım tercih işlemlerini gerçekleştireceğiz. ÖSYM’nin Mobil uygulaması Android ve IOS üzerinden de ilgili anlatımı takip ederek tercih yapabilirsiniz. Kullanılan sayfalar birbirine benzemektedir.

EKPSS Tercih Başvuru Sayfasına Erişim

ÖSYM’nin Aday İşlemleri sayfasında belirtilen tarih aralığında EKPSS Tercih seçeneği aşağıdaki gibi aktif olacaktır. Süreç tüm EKPSS Sınavlarında aynı olmaktadır. Aşağıdaki tarih ve dönemler kafanızı karıştırmasın. Burada yer alan bölüm içerisine tıklayın. Mobil uygulama üzerinden giriş yaptıysanız eğer ana menüde yer alan Tercih Yap butonuna tıklayıp aşağıda ki gibi ilgili tercihi seçerek işlemlere başlayabilirsiniz.

Daha sonra aşağıdaki gibi bir ekran sizi karşılayacak ve tercih yap butonuna basarak oturum açma ekranına yönlendirileceksiniz. Oturum açma ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız lütfen kılavuza göz atınız. Mevcut şifreniz ile oturum açabilir veya sağ üst köşede bulunan E-Devlet seçenekleri ile e-devlet üzerinden oturum açabilirsiniz.

Tercih Yap

Oturum açıldıktan sonra bu ekran üzerinde Adres Bilgilerinizi ve İletişim Bilgilerinizde hata var ise güncelleyebilirsiniz. Alt bölümde mezun olduğunuz ve alınan eğitim bilgileri yer almaktadır. Onun altında ise tercihlerimizi yapacağımız 30 satırlık alan yer almaktadır.

Tercih Ekranı

EKPSS Tercih Kılavuzları

Tercih yapacağımız ekranı bulduk. Şimdi ÖSYM’nin yayınladığı Tercih Kılavuzu ve Ekleri ile birlikte tercihlerimizi yapmaya sıra geldi.

ÖSYM’nin Sınavlar Menüsü altında yer alan EKPSS bağlantısına tıklayarak EKPSS Sınav içeriklerinin yer aldığı Sayfasına ulaşın ve Sağ tarafta yer alan menüde kılavuzlar sekmesine tıklayın. İlgili döneme ait gelen ekranda Engelli Kamu Personeli Yerleştirme Tercih Kılavuzu ve Tablolar seçeneğine tıklayın. Sizi aşağıda ki gibi bir menü karşılayacaktır.

Tercih Kılavuzu

EKPSS Kılavuzlarının Önemi Nedir? Ne İşe Yarar?

Genel Bilgiler Kılavuzu : EKPSS Tercihlerine ilişkin tüm adaylara ait sınav genel esaslarına ve merak edilen tüm sorulara cevap bu kılavuzda yer almaktadır. Kafanıza takılan tüm sorunlar için öncelikle bu kılavuza bakmanız gereklidir. Kimler tercih yapamaz, hangi koşullarda tercih yapılabilir gibi…

Tablo-1: İlkokul, Ortaokul mezunlarının KURA ile atamalarının yapılacağı kadrolara bu tablo ile ulaşabilirsiniz.  Seçim Kura ile yapılacağından aday nitelik kodlarına bakmadan atanmak istediği ile göre tercih yapabilir.

Tablo-2: Lise mezunu olan adaylar tercih yapmak istedikleri kadrolara bu tablo ile ulaşabilirler.

Tablo-3: 2 Senelik Önlisans mezunu olan adaylar tercih yapmak istedikleri kadrolara bu tablo ile ulaşabilirler.

Tablo-4: 4 Senelik Lisans mezunu olan adaylar tercih yapmak istedikleri kadrolara bu tablo ile ulaşabilirler.

(LÜTFEN DİKKAT: BRANŞ NEDİR?, KENDİ BÖLÜMÜNE ATAMA NASIL YAPILIR GİBİ SORULARA CEVAP ARIYORSANIZ BU BÖLÜMÜ DİKKATLE OKUMANIZ GEREKLİDİR.)

Özel Koşullar Kılavuzu : Tercih yapmak istediğiniz kadrolar için kadro listelerinin sonlarında yer alan 2. nitelik kod sonrasındaki özel koşul kodlarının açıklamalarına buradan ulaşabilirsiniz. (Örnek : Sadece Kadınlar Tercih Yapabilir, Bilgisayar Bilgisi Gereklidir. v.b. gibi…Size uygun olmayan tercih yapmanız ve atanmanız halinde nitelik kodunu karşılamıyorsanız atamanız geçersiz olacaktır.)

Özel Koşullar

Mezun Olunan Ortaöğretim Alan Dal – Önlisans – Lisans Program Kılavuzları : Bu listeler mezun olduğunuz bölümün program numaralarının sistemindeki karşılığını bulmamız içindir. Eğer Aşağıda yer alan Tercih ekranı sayfasında sizin de eğitim bilgileriniz tam ise bu koda hızlıca ve doğru bir şekilde ulaşabilirsiniz ve bu listeleri sadece kontrol amaçlı kullanmanız yeterli olacaktır. Örnek : Aşağıda Lisans İşletmecilik mezunu adayın program kodu 3226 olarak görünmektedir. Önlisans, Web Tasarım ve Kodlama 9457, Lise, 6013 olarak görünüyor.

Eğitim Bilgileri

Branş Nedir Branş Sıralaması Nedir?

Burada branşın ne olduğunu ve önemini atlamak olmaz. Yukarıda program diye ifade ettiğimiz ÖSYM tarafında BRANŞ olarak değerlendirilmektedir. Branş sıralaması ise sizinle aynı programdan mezun olan kişilerin puanınıza göre sıralamasıdır. Sınav sonrası belirlenir ve tercih öncesi güncellenir. Aynı sınav sonucu ile yeni bir tercih söz konusu olduğunda her tercih öncesi güncellenir. ÖSYM sınav sayfasında üst sekmelerde Branş sıralaması menüsünde ilgili sayfaya ulaşabilir ve otomatik seçili olan alan dal/programınıza ait sıralamayı alt bölümde yer alan hesapla butonu ile görebilirsiniz. Detaylı Bilgiye Branş Sıralaması nedir? sayfasından ulaşabilirsiniz.

Ortaöğretim – Ön Lisans – Lisans Mezunları İçin Nitelik Kodları Kılavuzu : Burada yukarıda yer alan alan-program bilgilerinizin ÖSYM tarafında hangi nitelik kadrolarına karşılık geldiği ve tercih yapabileceği bölüme ait BRANŞ nitelik listeleri yer almaktadır. Açıklanan tercih kadrolarında ilk sırada yer alan nitelik kodu o kadroya atama yapılabilmesi için gerekli ana nitelik kodudur ve bu listelerde yer almaktadır. Yukarıda örnek verdiğimiz 3226 numaralı programdan mezunu olan adayın ÖSYM sistemindeki nitelik kodu bu listelerden belirlenmekte ve teyit edilmektedir. 3226 hatta 9552, 8207, 8208…. şeklinde arama yaptığımızda benzer programlardan mezun olan adayın 4431 nitelik kodu isteyen tüm kadroları tercih edebileceği anlaşılmaktadır.

Nitelik Kodları

EKPSS Tercih Kılavuzun İncelenmesi

Yukarıda anlatılan adımları öğrendiyseniz eğer artık Tercih kılavuzunda yer alan ifadeleri incelemek ve püf noktaları öğrenmeye sıra geldi.

Tablo üst bölümünde yer alan başlıkta yer alan sütunların ifade ettiği değerler aşağıdaki gibidir;

Kodu : ÖSYM sisteminde tercih ekranında girilecek kod bu koddur.

DBP No: Devlet Personel Başkanlığındaki kadro numarasıdır.

Kurum Adı: Atanacağınız kurumun yada bakanlığın adını ifade eder.

Kadro Unvanı: Atanacağınız kurum ve ya bakanlıktaki kadronun pozisyonunu ifade eder.

İl ve İlçe : Atamanın yapılacağı il ve ilçeyi gösterir.

Teşkilat : Merkez ifadesi, Bakanlık/ Müsteşarlık/ Genel Müdürlük merkez binasını, taşra ise bu genel bina dışındaki kamu kurumlarını ifade etmektedir. Taşra yazan her yer ilçe veya köy demek değildir.

Sınıf : GİH, TH, SH, AH, DH, YH kısaltmalara sahip olan bu ifadelerin açıklamaları aşağıdaki gibidir;

  • GİH: Genel İdare Hizmetleri Sınıfı
  • TH: Teknik Hizmetler
  • SH: Sağlık Hizmetleri
  • AH: Avukatlık Hizmetleri
  • AD: Din Hizmetleri
  • YH: Yardımcı Hizmetler

Kadro Derece : Derece, memuriyete giriş derecesidir. Giriş dereceleri 657 sayılı Kanunda belirlenmiştir. Dereceler tamamıyla teknik bir düzenleme olup, adayları ilgilendirmemektedir. Bu nedenle tercih yapılırken derece hususuna hiç dikkat edilmemelidir. Bazı unvanlarda dereceler daha düşüp olabilirken bazılarında daha yüksektir. Bu değişikliğin adayları ilgilendiren bir yönü bulunmamaktadır.

Adet : Kadro numarası ile alınacak kişi sayısını göstermektedir.

Aranan Nitelikler: O kadroya atanabilmek için gerekli olan şartları temsil eder. Kendi alanınızda atanmak istiyorsanız eğer yukarıda eğitim düzeyinize uygun olan Ortaöğretim – Ön Lisans – Lisans Mezunları İçin Nitelik Kodları Kılavuzu bölümünde anlatıldığı gibi arama yaparak mezun olduğunuz programa ilişkin kadro olup olmadığını kontrol etmeniz gereklidir.

EKPSS İçin Bir Tercih Örneği…

Şimdi Bir Örnek ile tercih yapalım. Yukarıda Lisans mezunu adayın program bilgisinin tercih ekranı veya program kılavuzlarına bakarak 3226 olduğunu öğrendik ve Lisans Mezunları İçin Nitelik Kodları Kılavuzu ile de programın ÖSYM sitesinde nitelik kodunun aratılarak 4431 olduğunu bulduk. Burada yer alan örnekte Lisans mezunları için TABLO-4 ü açarak 4431 numaralı İŞLETME bölümünden mezun olama nitelik koduna karşılık gelen bir kadro var ise bu kadroda yer alan kodu tercih listemize ekleyebiliriz.

Örnek verdiğimiz bu tercih döneminde maalesef bu nitelik koduna karşılık gelen bir kadro açılmamış ve kendi mezun olduğumuz düzeyde memur alımı bulunmadığını gördük. (EKPSS’de genelde niteliklere göre alım yapılmamakta bu nedenle bu durumlar normal olarak karşılaşılmaktadır.)

Peki şimdi ne yapacağız?

  • Memur olalım da ne gerisi önemli değil diyoruz genelde bu yüzden halk arasında DÜZ MEMURLUK diye ifade edilen ÖSYM Nitelik kodlarında açıklaması;
  • 4001 Herhangi bir lisans programından mezun olmak.
  • 3001 Herhangi bir önlisans programından mezun olmak.
  • 2001 Ortaöğretim Kurumlarının herhangi bir alanından mezun olmak.

şeklinde mezun olduğunuz eğitim düzeyine göre nitelik kodlarından seçim yapabilirsiniz.

Örneğimizde sunduğumuz Lisans mezunu kişi tercih kılavuzunda 4001 kodu ile belirtilen tüm kadroları seçebilir.

Tercihler Tercih kodları belirlenerek tercih sayfasında ilgili form doldurulur. Formun altında yer alan aşağıdaki bölümde göreceğiniz üzere Başvuru Kontrol ve Önizleme butonuna basılır. Bu butona basmadan ekrandan çıkmanız halinde eklediğiniz tercihler kayıt edilmeyecektir.

Butona basıldıktan sonra alt bölümünde aşağıdaki gibi tercih bilgilerinizin yer aldığı Onayla bölümü çıkacaktır.

Onayla

Onayla Butonuna Basmanız ile birlikte tercihleriniz ÖSYM’ye gitmiş olacaktır. Hayırlı Olsun.

EKPSS Tercihlerinde Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Doğru illerini Yazın Atanma Şansınız Yükselir – YANLIŞ!

Toplum nezdinde terör olayları nedeniyle doğu illerini kimsenin yazmayacağı ve bu illere kimsenin gitmeyeceği gibi algı mevcuttur. Bu yüzden herkes böyle düşünüyor ve herkes doğru illerini tercih listelerine ekler. Diğer illerde atanma şansınız varken tüm adayların doğuya yüklenmesi ve tercih listelerinde batıya yer vermemesi nedeniyle şansın düşmesine neden olabilir.

Similar Posts

2 Comments

  1. İlk okul mezunlarının tercihlerini nasıl yapacak neye dikkat etmeli bundan da bahsedermisini önlisan lise vb şeyler verilmiş örnekler de

    1. İlkokul mezunlarının dikkat etmesi gereken bir nokta bulunmuyor. Bu yüzden buna yer verilmemiştir. İlkokul mezunları kuraya katılacaklarından sadece istedikleri şehir ve kadroya göre 30 tercihi doldurmaları yeterlidir.

Comments are closed.