İşitme Testi İle Oran Bulma

İşitme Engel Oranı Bulma – İşitme Testi

Aslında bir çok forumda ve sitede sorulan sorudur. Sağ kulağım duymuyor yüzde kaç rapor alabilirim. Yada sol gözüm görmüyor yüzde kaç rapor alabilirim gibi bir çok soru çeşidi ile karşılaşıyoruz. Bunlara cevap vermek ne kadar yanlış olsa da bazı rahatsızlıkların engel oranlarının hesaplanması kaba taslak doktor yada heyet olmasak da yapabiliriz. İşitme ve bir çok engel oranın hesaplanmasında yorumlayabildiğimiz ölçüde işitme, görme gibi engel gruplarının hesaplamasını yapacağız. Bu hesaplama en son 2013 yılında yayınlanmış Özürlülük ölçütü, sınıflandırması ve özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmeliğe göre hazırlanmıştır.

İşitme engellinin hesaplanabilmesi için işitme testi yani (saf ses odyometrisi) sonuçlarına ihtiyacımız var. Dilerseniz bu işlemi yapan sağlık kuruluşlarından yardım alabilirsiniz. İşitme cihazı satan merkezler yine ücretsiz bu testi yapmaktadır. Sizler için internet üzerinden araştırma sonucu bu testi yapabileceğiniz bir web sitesi (Lloydhearingaid.com) de bulduk. (Bu sitede yer alan sonuçlar kesin sonuçlar olmamakla beraber kendimiz denedik ve elimizde var olan gerçek teste yakın sonuçlar aldık.)

 

Lloydhearingaid.com kullanımı

Teste başlamadan önce doğru sonuç alabilmek için kulaklık kullanınız. Siteye girdiğinizde orta kısımda bulunan “Contunie to First Step” butonuna tıklayınız. Gelen ekranda kulaklık kullanmanızı ve bağlamanızı belirtilen talimatlar yer alacaktır. Kulaklığınız takılı ve bilgisayarınızın tüm ses seviyeleri yüksek ve sağ sol dengesinin orta olmasına dikkat ediniz. Sayfanın altında bulunan “Continue” butonuna basarak devam ediniz. Gelen ekranda sessiz bir ortamda bulunmanız gerektiğine dair bir not yer alacak yine “Continue to online hearing test” butonuna basınız. Gelen Ekranda “Start Test” butonuna basınız.  Test başlayacak ve ilk önce sol kulak daha sonra sol kulağa farklı frekanslarda ses tonları gönderilecek. Duyduklarına “Yes” yani “Evet” duymadıklarınıza ise No yani Hayır butonuna basmanız yeterli olacaktır. Tekrar dinlemek için “Replay” butonuna basabilirsiniz. Test bitimde sayfanın ekran görüntüsünü çekebilir veya açık bırakabilirsiniz. Değerlendirme için konuyu okumaya devam etmelisiniz.

İşitme Engel Oranının Hesaplanması

Engel oranının hesaplanmasında örnek olarak aşağıda yer alan kendi(admin) odyometri testim üzerinden gideceğiz.

Test değerlerinde tabloda görüldüğü üzere birden fazla herz değeleri olmasına karşı 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz seviyelerinde değerlere bakılır.

 

Aşağıda yer alan test sonucunda hem Mavi hem Kırmızı ile işaretlenmiş alanlar mevcut. Kırmızı Sağ kulak test sonucu. Mavi ise Sol kulak test sonucu gösterir.

Yatayda yer alan çizgiler Herz (Hz) (125 – 8000 Hz arasında) değerini verir. Dikeyde ve solda yer alan değerler ise desibel (db) (-10 – 130 db arasında ) değerlerini verir.

Desibel Değerlerini Bulma

Odiyometre üzerinde sağ ve sol kulak için çizilen değerleri yazalım.

Sağ Kulak Değerleri

500 Hz : 30
1000 Hz : 45
2000 Hz : 45
4000 Hz : 50

Sol Kulak Değerleri

500 Hz : 30
1000 Hz : 45
2000 Hz : 50
4000 Hz : 50

Çıkarmış olduğumuz değerleri sağ ve sol kulak için ayrı ayrı topluyoruz:

Not : Test değerleri içerisinde;

-Bir frekans için işitme seviyesi 100 dB den fazla ise seviye 100 dB olarak kabul edilir.
-İşitme seviyesi normalden daha iyiyse, seviye 0 dB olarak kabul edilir.
-Bebeklerde işitme seviyesi 15 db. Yetişkinlerde 20 db sonuç çıktığında duyma seviyeniz sağlıklı olarak değerlendirir ve 0 kabul edilir..

Sağ Kulak : 30+45+45+50 : 170

Sol Kulak : 30+45+50+50 : 175

olarak değerler elde ettik.

İşitme Kayıp Oranlarını Bulma

Bulmuş olduğumuz değerler ile işitme kaybı hesabı yapabileceğim ve yönetmelik ile paylaşılan Binaural işitme kaybı hesaplama tablosu üzerinden yardım alacağız.

Aşağıda  yer alan bağlantıda PDF olarak tablo paylaşılmıştır. Bu tablo ile bulduğumuz değerlerden büyük olanı (175 db) tablonun sol tarafında karşılık gelen değer ile küçük olan ise alt bölümde yatay (170 db) olarak bulunan değerin kesiştiği nokta bizim işitme kayıp oranımızdır.

Benim testime göre bu değer 26,6 çıkmıştır.

Binaural işitme kaybı hesaplama tablosu

Bulduğumuz bu değer işitme kayıp oranıdır. Tam vücut kaybı oranı ise bu değer ile birlikte farklı tabloda bulunması gereklidir. Yine güncel mevzuat aşağıda olmakla birlikte elde etmiş olduğumuz 26,6 değerini tabloda ilgili karşılığını bulalım.

26,6  işitme engel oranı karşılığı %18 e eşit gelmekte olduğu görünüyor.

Yani engel durumumuz %18 dir. Ve %40 ın altında kaldığından engelli haklarından yararlanamayız.

Tek Kulak İşitme Kaybı Olanlar Yüzde Kaç Rapor Alabilir?

Bir kulağın işitme kaybının %100 olduğunu var saydığımızda alacağı en yüksek değer 100db ve karşılığı ise tabloya göre maksimum 370 dir. Sağlam olan kulak için ise değer 0 olarak kabul edileceğinden tabloda 370 ile 0 değer karşılığı işitme kaybı 16,7 olarak görünmektedir. Tam vücut engel oranı listesinde ise bu rakam %12 ye tekabül etmektedir. Yani sadece tek kulak için işitme kaybına sahipseniz alacağınız engel oranı %12 dir. 60 Yaşın üzerinde olan kişiler sağlık raporlarına %10 engel puanı eklenmektedir ve bu durum onlar için %22 ye çıkmaktadır.

Notlar :

  • Saf ses işitme eşikleri her bir frekans için belirlenemeyen hastalarda (çocuklar, mental retarde kişiler vb) objektif testler, beyin sapı odyometrisi (ABR), Auditory Steady State Response (ASSR), otoakustik emisyon (OAE) ve immitansmetrik bulgularla Tablo: 3 kullanılarak işitme engeli yüzdesi her bir kulak için belirlenir (tahmini işitme eşiği dört ile çarpılarak dört frekans tahmini eşik toplamı elde edilir). Bu değer kullanılarak Tablo 1’den işitme engellilik yüzdesi hesaplanır. Tablo:2 kullanılarak da özür oranı yüzdesi bulunur.
  • Konuşma bozuklukları ayrıca değerlendirilir ve işitme testinden hariç bir test yapılarak bu orana eklenir.

 

Similar Posts