EKPSS de Atanabilir Miyim?

Atanabilir miyim? – EKPSS’de Atama ve Tercihler

EKPSS Sınavından sonra sınava girenlerin en çok sordukları sorulardan biri olan xx puan aldım acaba atanabilir miyim? sorusudur.

Engelli Blog olarak yorumumuz bu sorunun kesin bir cevabı olmamak ile birlikte cevap konusunda sınava daha önce girmiş olanların deneyimleri ön plana çıkmaktadır. Bizde daha önce 3 kez bu sınava girmiş biri olarak bu konuda sorulan sorulara cevap vermek amaçlı bu makaleyi oluşturalım istedik.

2016 sınavı ile birlikte gelin elimizde ki veriler ile atanıp atanamayacağımızı yada neye göre tercih yapacağımız konusunda fikirler üretelim.

Öncelikle 2016 yılında lise, önlisans ve lisans düzeylerinde sınava girmiş aday sayılarını elde edelim.

Aday Verilerini Toplayalım….

Devlet personel başkanlığı 74 Bin adayın sınava katılacağını belirtmişti.

Lisans Düzeyinden : 8.992

Ön lisans Düzeyi : 9.968

Lise Düzeyinden : 52.728

Toplam : 71.688 kişi sınava katılmış ve 3 bine yakın kişi sınava girmemiş yada girememiş görünüyor.

Geçmiş sınavlara göre sınava giren kişi sayısından %20 düşebilirsiniz. Sınava girenlerin bir bölümü puanı düşük olduğu ve atanamayacağını düşündüğü için yada tercih süresini kaçırdığı için tercih yapamayabilmekte. Geçmiş EKPSS verilerine göre 71 bin adaydan %20 sini yok sayabilirsiniz. (Örn : 52 Bin Lise mezunu aday için 42 45 bin kişi tercih yapacaktır. )

Bahsedilen Kontenjan İçin Sayıları Ortaya Koyalım…

Yine bu makaleyi hazırlarken elimizde ikinci bir verinin olması gerekli buda kamuya atanacak engelli memur sayısıdır. Süleyman Soylu sınav öncesi 6 bin engelli personelin alınacağını belirti. Ancak şu aşamada elimizde hangi düzeyde kaç memur alınacağına dair veri olmadığı için geçmiş sınavlara göre bir deneme yanılma yapabiliriz. Elimizde bu ayrımı gösteren 2012 ve 2014 verilerine göre bir tahmin yürütürsek :

2012 de adayların : %40 lise – %23 Önlisans – %35 Lisans olarak atanmış

2014 de adayların : %36 lise – %25 Önlisans – %37 Lisans olarak atanmış.

Buna göre kaba taslak 6000 memurdan 2300 civarı lise, 1500 civarı önlisans ve 2200 civarı ise lisans mezunu yerleşecek şeklinde bir çıkarım yapabiliriz.

Alanımıza Dikkat!

ÖSYM girmiş olduğunuz alan bölüm dalında sıralamanızı yayınlamaktadır. Herhangi bir bölümün mezunu ve bu bölümden sınava girdiyseniz eğer bölümünüzden mezun olan herkesin almış olduğunuz puan bazında sıralaması yayınlanmaktadır. (Örnek: Tıbbi Teknikerlik bölümü alanında 500. kişi gibi)

Bu sebeple ilk olarak kendi bölümünüzden kontenjan açığı var ise ilk tercihlerde bu bölümleri seçmeniz gereklidir.

Verileri Analiz Edin!

xx puan aldım acaba atabilir miyim sorusuna cevap için işte en can alıcı nokta burasıdır. Bu soruyu cevap bulmak için geçmişte atanan kişilerin minimum hangi puandan atandıklarını bilmek atanıp atanamayacağımız konusunda bize yardımcı olabilir.

Bu konuda Sorgun Rehberlik ve Araştırma Merkezinin Bizler İçin Hazırlamış olduğu 2014 ve 2015.1 atamalarından derlediği verileri kullanabiliriz.

(Dosya maalesef ilgili siteden kaldırılmıştır)

Not : 2015 yılında 2. bir atama gerçekleşmiştir. Bu atama ile ilgili verilen üst bölümde yer alan araştırmada yer almamaktadır!

Yukarıda yer alan verilere baktığımızda

Birinci sayfada 2015 ve 2014 yıllarında Ortaöğretim, Önlisans ve Lisans Düzeylerinden taban yani en alt seviye puan ile atanan kişinin puanını görebilirsiniz.

Bir sonraki sayfada ise istenilen niteliklere göre taban puanlar ile yerleştirilen kişilerin minimum puanlarını ve kontenjan sayılarını görebilirsiniz. Bu bölümde en çok dikkat etmeniz gereken ise 2001, 3001 ve 4001 kodu ile açılmış olan kontenjanlara minimum puan sayısıdır. Bu nitelikler Herhangi bir ortaöğretim, önlisans ve lisans mezunu olma niteliklerini taşır ve kontenjanların büyük bölümü bu nitelikler altında listelenir. Örnek olarak Meslek Lisesi mezunu olup Tıbbi Sekreterlik okumuş ve bu bölümden kontenjanlara girmek isterseniz eğer Bu kod ile alımlarda kontenjan ve puanlara göz atmanız gerekli.

Nitelik kodları listesine en son yayınlamış sınav sayfasından yani buradan ulaşabilirsiniz. Yine tercih sürecinde kılavuzlardan güncel listelere ulaşabilirsiniz.

Örnek olarak isterseniz bir kaç puan türünde atanıp atanamayacağı konusunda bazı örnekler verelim.

Örnek 1-LisansÖrnek 2-ÖnlisansÖrnek 3 - Ortaöğretim - Lise
Lisans Mezunu ve Herhangi Bir Kadroya Girmek İsteyen Adayın Sonucuna Göre :

 

Sonuç :
Genel Yetenek Testi 14 4
Genel Kültür Testi 13 17
EKPSSP2 Puanı 66.19718
Öğrenim Durumundaki Başarı Sırası 6341
Öğrenim Durumundaki Aday Sayısı 8992

Yukarıda görmüş olduğunuz gibi EKPSS3 yani lisans düzeyinde sınava girmiş birinin sonuçlarını değerlendirirsek 66.19 puan ile 8992 kişi içinden 6341. sırada yer alıyor.

Aday 4001 yani herhangi bir lisans programından mezun olarak atanmayı beklediği için yukarıda da örnek olarak belirtiğimiz üzere 2200 civarı alım söz konusu olduğunda geçmesi gereken 4000 kişi var gibi görünüyor. Bu yüzden bu adayın ilk tercihlerde atanması yada yerleştirilmesi mümkün görünmüyor. Sonraki tercihlerde bu sınav sonuçları ile 3000 yada 3500 gibi bir alım beklemek zorunda.

Bu adayın şansı şurada olabilir oda kendi dalında kontenjan açılır ve bu kontenjan tercihlerini en üst sıralarda belirtirse atanabilir.

Örn : İşletme bölümüzü mezunu niteliğinde 40 aday alımı olacak farz edelim ve ÖSYM alan bölüm sıralamasını yayınlar ise burada aday 30. sırada olduğunu görürse DOĞRU TERCİH ile atanabilir. Doğru Tercih ise bu evreden sonra tamamen şansa kalmış diyebiliriz. Hangi aday nereyi hangi sırada yazdığını bilmek gerekli ki tam isabet ile atanabilsin ancak böyle bir şey mümkün olmadığı için biraz şansa kalmış diyoruz. yanlış tercih ile atanabileceği halde sıralama sebebi ile atanamama gibi bir riski halen taşır.

Önlisans Mezunu ve Herhangi Bir Kadroya Girmek İsteyen Aday :

Sonuç :

Genel Yetenek Testi 10 7
Genel Kültür Testi 16 13
EKPSSP2 Puanı 70,08211
Öğrenim Durumundaki Başarı Sırası 3069
Öğrenim Durumundaki Aday Sayısı 9968

Bu örnekte ise 9968 kişi arasından 70 puan alarak 3069 kişi arasına girebilmiş bir adayın sonuçlarını görüyoruz. Yine yukarıda ki 6000 alıma ilişkin tahminimizde 1500 civarında önlisans mezunu alınır diye yürüttüğümüz varsayımda ilk atamada yerleşmesi zor ancak ikinci bir atama listesinin olması ile atananların düştükten sonra kişinin önünde 1500 den az kişi kalacak ve 2. tercihte atanma olasılığı yüksek olabilecek (Eğer yine 1500 civarı alım olursa. Örn : 500 kişilik kontenjan açıldığında yine adayın şansı zor olacaktır.)

Orta Öğretim Mezunu ve Herhangi Bir Kadroya Girmek İsteyen Aday :

Sonuç :
Doğru Yanlış
Genel Yetenek Testi 28 2
Genel Kültür Testi 22 8
EKPSSP1 Puanı 91,52773
Öğrenim Durumundaki Başarı Sırası 200
Öğrenim Durumundaki Aday Sayısı 52728

Bu arkadaş ise 52728 lise mezunu arasında 91.51 ile 200. sırada yer almış. Tahminimizce 2300 civarı lise mezunu alınacağını varsaymıştık. Hatalı tercih yapmadığı taktirde %100 yerleşecektir.

Atanamama Durumu – Neden Atanamıyoruz?

Adayların en korktuğu şeylerden biri atanamamak şimdi gelin neden adayların atanamadığına buna nelerin sebep olduğuna birlikte bakalım.

Eksik Tercih Yazmak

Puanınız makul düzeyde olduğunu varsayalım. 1. 2. ve 3. atamalarda yerleşemediniz. Ancak puanı sizden düşük olanlar yerleşebildi. Bu durumun sebeplerinden biri tercih haklarını tam kullanamamanız olabilir.

Doğu İllerine Yüklenmek

En çok yapılan hatalardan biri doğu illerine yüklenmek. Malum terör olayları neticesinde batı illerinde yaşayan adaylar kimse doğuya gitmek istemiyor en iyisi doğuyu ilk sıralara yazayım şansım yüksek olur mantığı ile bir çok kişi doğu illerini ilk sıraya yazıyor ve puanı yüksek olanlarda aynı tercihi yaptığında ilk tercih avantajlarını geri tepiyor. Her ne kadar doğu illerinin puanları batıya göre düşük olsa da her zaman işleyen doğru bir taktik değil. Bu taktik puanınız çok çok iyi ise işe yarayabilir.

Similar Posts