Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır
|

Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır?

Engelli Kimlik Kartı Nedir, Hangi Kurum Tarafından Verilmektedir?

19.07.2008 tarihli ve 26941 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Engelliler Veri Tabanı Oluşturulmasına ve Engellilere Kimlik Kartı Verilmesine Dair Yönetmelik” gereği engellilere tanınan hak ve hizmetlerden yararlanmada kullanılmak üzere engelli kişilere verilen kimlik kartıdır. Engelli kimlik kartı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri aracılığı ile düzenlenmektedir.

Engelli Kimlik Kartı Kimlere Verilmektedir?

Engelli Kimlik Kartı alabilmek için engelli birey sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzeri engelli olduğunu belgelemelidir. Engelli bireyin 18 yaşından küçük olması durumunda sağlık kurulu raporunda “Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre Hafif Düzeyde ÖGV (40-49,) Orta Düzeyde ÖGV (50-59), İleri Düzeyde ÖGV (60-69) Çok İleri Düzeyde ÖGV (70-79), Belirgin Özel Gereksinimi Vardır (80-89), Özel Koşul Gereksinimi Vardır (90-99) ifadelerinden birinin yer alması gerekmektedir.

Başvuru Evrakları Nelerdir?

  • %40 ve üzeri engelli olduğunuzu gösterir sağlık raporunun aslı veya aslı gibidir fotokopisi
  • 2 Adet Resim
  • Kimlik ve Kimlik Fotokopisi
  • Başvuru Formu (Başvuru süresince tarafınıza verilecek)
  • Engelli Durum Formu (Başvuru sürecinde tarafınıza verilecek)

Engel Oranında Değişiklik, Soyadı Değişikliği, Kimliğin Kaybolması Veya Deforme Olması Durumunda Nereye Müracaat Edilir?

Engelli kimlik kartları; içerdiği bilgilerin değişmesi, kaybedilmesi, çalınması veya herhangi bir nedenle kullanılamaz hale gelmesi durumunda, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri tarafından yeniden düzenlenir.

Engelli Kimlik Kartı Engelli Sağlık Kurulu Raporu Yerine Geçer Mi?

Hayır. Bu karta sahip olmak için sağlık kurulu raporu ibraz edilmekte zaten.

Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşı, Yaşadığı Ülke Makamlarınca Düzenlenen Engelli  Sağlık Kurulu Raporu ile Engelli Kimlik Kartı Alabilir Mi?

Hayır. Türkiye Hastanelerinde sağlık raporu alarak başvuru yapması gereklidir.

Başvuru Merkez Adresleri

Başvuru Merkezleri için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının aşağıda yer alan web sitesine girerek bağlı bulunduğunuz ilin sayfasında iletişim bölümünde yer alan Sosyal Hizmet Merkezlerinden başvuru yapabilirsiniz.

Birden fazla merkezi olan iller için merkez ile irtibata geçip bilgi almanız gereklidir. Her merkez belli ilçelere bakmakta olup bulunduğunuz bölgeye hangi merkezin baktığının bilgisini almanızda fayda var.

Başvuru yapıldıktan sonra kart hazır olduğunda ikinci bir kez giderek kartı teslim almanız gerekli. Kartınızın ne zaman hazır olacağını ve ne zaman almanız gerektiği hakkında bilgi almayı unutmayın.

Sosyal Hizmet Merkezleri

 

 

Similar Posts