Engelli Sağlık Raporu Nasıl Yenilenir
Engelli Blog olarak Engelli Sağlık Raporu Nasıl yenilenir konulu makalemize başlamadan önce bu konuyu kanun prosedür tarzı anlatım şeklinde değilde bizzat yaşadığımız bir süreç olduğu ve basit bir anlatım olması açısından konuşma türünde anlatacağız. Bu anlatım yerine Engelli Raporu Nasıl Alınır konulu yazımızda okuyabilirsiniz.
Neden Engelli Raporunu Yeniliyoruz?
Raporum 2008 de çıkmıştı görme engelli raporumun yanında duyma, ayak tabanımda düzleşmeye benzer bir problem ve psikolojik bir sorunum olduğunu sezdiğim için çalıştığım şirketinde tavsiyesi ile en son 2013 yılında çıkan kanuna göre yeni bir rapor çıkartayım dedim.
Nereye, Nasıl Başvuru Yapıyoruz?
Ben ilk raporumu Araştırma hastanesinden almıştım. O zamanlar her hastane sağlık raporu düzenleyemiyordu. Ancak devlet kendini geliştirdikçe bir çok hastanenin rapor vermesi mümkün oldu bu yüzden semtimde yanı başımda ki hastaneye giderek raporumu yenileyebilirim. Engelli raporu veren hastane listesine sizde buradan ulaşabilirsiniz.
Engelli sağlık raporu almak için ilgili hastanenin Sağlık Kurulu birimine giderek rapor tarihi için başvuru almanız gereklidir. Maalesef çok fazla talep olduğu için size anında bir gün veremiyorlar bana 5 ay sonrasına randevu vereceklerdi ancak iş yeri istiyor dediğim için bir kolaylık yaparak 1 ay sonrasına gün verdi. Yani memurun iyi tarafına denk geldik. 🙂 Bize randevu gününü gösterir basit bir kağıt verdi. Kağıtta benden nüfus cüzdan fotokopisi ve 1 fotoğraf getirmem isteniyordu.
Ben daha önce rahatsızlıklarıma ilişkin doktora kolaylık olması açısından MR, Tahlil gibi materyallerde getirdim. Verilen randevu kağıdında bunlarda yazıyordu.
Randevu günü gelip çattığında hastanenin sağlık kuruluna direk gittim. kimlik fotokopisi ve fotoğrafı verdim. Ancak fotokopi çekmek için makine ve fotoğraf çekmek için ise webcam vardı 🙂 Fotoğrafımı yinede çektiler. Getirdiğim her iki belgeyi de aldılar. Sistemde kayıt açarak beni danışmaya yönlendirdiler. Engelli sağlık raporunuda bana verdiler. Girdiğim her birimde doktor imzasını ben alacakmışım.
Hastanenin danışma bölümüne randevu kağıdını vererek rapor için girmem gereken polikliniklere ait barkodlar verildi.
Tüm Polikliniklere Muayene Oluyoruz…
Verilen barkodlarda sıra numarası yok engelli sağlık raporu için tüm polikliniklere beklemeden girmelisiniz. Hızlı hızlı tüm poliklinikleri dolaşmaya başladım.
Göz
Benim asıl engel durumum göz problemi ve %50 engel oranına sahiptim bu yüzden doktora eski raporumu gösterdim. İyice incelenmesi gereken bir durumun üstünde fazla durmadı gerekte yoktu zaten %50 yi göz bölümüne işledi.
Genel Cerrahi
Açıkçası genel cerrahinin neye baktığını bilmiyordum girmeden önce google da araştırdım baktım konusuyla alakalı bir sıkıntım yoktu. Doktora herhangi bir problemim olmadığını belirttim. Rapora sağlam yazdı ve yolladı.
Dahili (İç Hastalıkları)
İç hastalıklarında ise herhangi bir problemim yoktu ancak daha önce akciğer sönmesi yaşadığımı belirttim ve ameliyat olmuştum. Doktor nefesimi dinledi ve Göğüs hastalıklarına yönlendirdi.
Göğüs Hastalıkları
Göğüs hastalıkları beni en uzun meşgul eden bölüm oldu. Bir nefes testi yapıldı ve akciğer filmi çekildi. Sağlam olduğum için yine imzalattık ve çıktık.
Fizik Tedavi
Fizik tedavi bölümünde ki doktoru hiç beğenmedim maalesef ilgisiz biri çıktı. Bel boyun fıtığı ayağımda düzleşmeden dolayı uzun süre ayakta kalamama gibi aslında bir çok problemim vardı. Rapora uzun süre ayakta duracağı işleri yapamaz gibi bir ibarenin bile olması gerekli. MR larıda getirmiştim ama bakmadı bile bunlar askerlik için işe yarar şeklinde dalga geçer gibi yorum dahi yaptı. Benden dik dururak ve ellerimi uzatıp çömelip kalkmamı istedi. Yapabildiğim için sağlam dedi ve yolladı. Aslında Özürlülük ölçütünde neyi ne derece yapabildiğnizin hesaplamasını yaparak bir engel oranı vermesi gerekli. Doktorlar ne için rapor aldığınızı soruyor istihdam dediğim için çalışabilmeniz için sizi korumak anlamında üzerinize pek düşmüyor. Bu iş hayatı için ne kadar iyi bir şey olsa da engel durumunuzu doğru yansıtmıyor maalesef.
Psikiyatri
Psikolojik problemlerimin olduğunu düşünen ve bir türlü doktora gidemeyen biriyim, bunun için bu fırsatı değerlendirdim. Doktordan bu sorunumun bulunmasını istedim. Beni Kişilik Testi için Psikologa yönlendirdi.
Psikolog
Psikolog 566 soruluk MMPİ dediğimiz Kişilik Testi Envanterine ait soruları verdi ve orada cevaplamamı istedi. 45 dk boyunca bununla uğraştım ve cevapladım. Test sonucunu ise maalesef 4 5 gün sonra elde edebilirsiniz dediler. Rapor sürecinde en çok bu sonucun çıkması için beklemek zorunda kaldım. Sonuçta Pasif Agresif Kişilik bozukluğu ortaya çıktı. Tekrar psikiyatriye geri döndüm ve sonucu sundum. Maalesef sağlam yazdı ve yolladı. Özürlülük ölçütü kanununda bu hastalığın adı dahi geçmiyor. Çünkü tedavi edilebilir bir rahatsızlık. Bu konuda kanun koyucu kendi çapında haklı olsa da engelli olarak aynı görüşte değilim.
Kulak Burun Boğaz
Kulaklarda duyma problemim var olduğundan daha önce şurada hesaplamasını yapmıştık. Doktora bu sonuç ile gittim ve özel test olduğu için geçersiz bir testti ve tekrar yapıldı. 1 2 db daha fazla duyma kaybı var olduğu ortaya çıktı %12 gibi oran beklerken doktor tabloya baktı ve %4 yazdı. İtiraz etmedim doktora. Duruma sağlık kurulunda raporu verirken itiraz ettim. Bunun %12 gibi çıkması gerektiği belirttim. Bana güldüler maalesef. Çünkü benim kim olduğumu bu konuda bilgiye sahip olup olmadığımı bilmiyorlar. Mazur gördüm. İşi biliyorsan heyete gel dediler :). Daha sonra raporda oranın %14 olarak düzeltildiğini gördüm.
Nöroloji
Nöroloji konusunda bir problemim olmadığı için herhangi bir problemden bahsetmedim. Doktor sağlam yazdı ve imzaladı.
Tüm bölümleri gezdik ve raporu iade ettik.
Raporu sağlık kuruluna teslim ettikten sonra 3 4 gün maalesef psikologdan kişilik testine ilişkin sonuç beklemek durumunda kaldık. Yukarıda bu aşama hakkında bilgi verdim. Bu işlemler tamamlandıktan sonra beni bir sonraki hafta heyete çağırdılar.
Engelli Sağlık Kurulu Heyet Karşısına Çıkıyoruz
İlgili gün ve saatinde hastaneye geldim ve heyet karşısına çıktım. Bu aşama aslında doktorların bir araya gelerek rahatsızlıkların ortak paydasında bir sonuç çıkarmak ancak ülkemizde maalesef işler böyle yürümüyor. Görme engelim nedeniyle telefon, internet, TV gibi günlük cihazlara eğilerek bakıyorum ve bel ve boyun fıtığı oluşuyor bunun yanında yetiştirme tarzı, toplumun engelliye bakışı gibi konular nedeniyle psikolojik olarak bir sonuç çıktığı görünüyor. Engel durumu nedeni ile sosyal olarak yıpranma vs gibi konular aslen yüksek bir puan çıkmasına sebep olması gerekir. Ancak maalesef bunların hiçbiri dikkate alınmıyor. İlgili yönetmelikte hangi rahatsızlık ne kadar engel gösteriyorsa bu yazılıyor. Balthazard hesaplama yapılıyor ve rapora yazılıyor.
Eğer engel durumunuz ile ilgili ÖTV, İstihdam, Engelli Araç Alma gibi ihtiyaçlar sebebi ile raporunuzu yeniliyorsanız heyet karşısında bunu belirtmeyi ihmal etmeyin. Aksik takdirde raporun sonradan değişimi mümkün olmayacaktır.
Engel Oranı Düşmedi Nedeni?
Bir çok kişi sağlık raporu yenilendiğinde engel oranın düştüğünden şikayet eder. Bunun nedeni 2013 yılına kadar yenilenen ve sürekli değişen özürlülük ölçütünden kaynaklıdır. 2008 de aldığım rapor 2016 da yükseldi. Çünkü 2008 ile 2013 arasında değikliklerde benim engelime dair oran değişikliği söz konusu değildi.
Toplam Engel Oranını Bulalım Balthazard Hesaplaması Yapalım
Balthazard hesaplaması birden fazla engelli olan engellilerin toplam engel oranlarını hesaplamaya yarayan bir sistemdir. 2 farklı poliklinikten veri geldiği için bu hesaplamayı yapmak gerekli.
- %50 Göz : En yüksek engel oranı bu olduğu için %100 den çıkarmamız gereklidir. 100-50 = %50
- %14 Kulak Burun Boğaz : İkinci oranda ise çıkarılan kısımdan kalan oranın ikinci oran ile çarpılıp 100 e bölünmesi ile bulunur. 50×14=700 ve 700/100 = %7
Evet %50 + %7 ile engelli raporum %57 olarak çıkması gerekli ancak çıkmadı 🙂
Rapor Sonucu
Rapor sonucu %52 olarak verildi. O aşamada açıkçası raporu aldığımda bu kontrolü sağlamamıştım. Sonradan kontrol ettiğimde maalesef raporumun oranında hata olduğu görünüyor. %50 ile %57 arasında hak kaybı veya kazanamım söz konusu değil bu yüzden problem yapmıyorum. Ancak bu hatayı gidermek için itiraz etmek gerekli. İşten kafamı kaldırabilirsem bununla ilgili öncelikle hastaneye ki çözüm yeri il sağlık kuruludur daha sonra oraya gitmek gerekir.