SGK Destekli İşitme Cihazı Alma
|

SGK Desteği İle İşitme Cihazı Nasıl Alınır?

İşitme sorunu yaşan biri olarak İşitme cihazı almaya karar verdim ve bu süreçte yaşadıklarımı öğrendiklerimi sizlerle paylaşmanın doğru olacağını düşündüm. Eğer sizde işitme cihazı alacaksanız adım adım hangi işlemleri geçmeniz gerekli bu yazımızda sizlere anlatıyor olacağız. Eğer işitme probleminizin var olup olmadığını öğrenmek isterseniz tıbbi olmasa da yakın sonuçlar verebilecek bir testi İşitme Oranı Hesabı başlıkta yer alan makalemizde yapabilirsiniz.

Eğer SGK ile cihaz almak istemiyorsanız bu mümkün ancak ben SGK desteği ile alacağımdan ilk adım olarak bu konudan başlıyor olacağım.

SGK KBB Muayene İşlemleri

İşitme cihazını SGK üzerinden alabilmek için öncelikli prosedür SGK kurumu ile sözleşmeli resmi sağlık kurumlarınca en az 1 (bir) Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzman hekiminin yer aldığı Sağlık Kurulu Raporu’nun düzenlenmiş olması gerekmektedir.

Size en yakın sağlık raporu vermeye yetkili hastanelerden Kulak Burun Boğaz bölümünden bir randevu alıyoruz. İlgili doktora muayene sırasında işitme cihazı istediğinizi talep etmeniz önemli. Yada doktor kullanmanız gerekip gerekmediğine dair yorumunu yapacaktır. Elinizde yakın zamanda devlet kurumları tarafından yapılmış bir işitme testi varsa bunu yanınızda götürebilirsiniz.

İlk Muayenede doktor benden yanımda güncel devlet hastanesine ait işitme testi olmasına rağmen tekrardan odyoloji testi ve işitme sorunum doğuştan geldiğini belirtmeme rağmen MR ile kontrol etmek istedi. Her doktor rahatsızlığınıza göre muayene tetkiki isteyecektir.

İlgili tetkikler sonucunda doktora tekrar muayene olmam ile birlikte doktor İŞİTME CİHAZI REÇETESİ düzenledi.

Not : Reçetede alacağınız işitme cihazının türünün (Kulak arkası veya kulak içi) doğru belirtilmesine dikkat ediniz.

İlgili reçeteyi doktorun asistanı aracılığı ile sağlık kuruluna imzalatarak rapor ile birlikte aynı evraklar size teslim etmesi gerekli.

Sağlık Kurulu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Yazılan Reçetenin Fotokopisi
  • İşitme Testinin Fotokopisi
  • Kimlik Fotokopisi

Hastane işlemleri bitti. Şimdi rapor ile işitme cihazını alacağımız merkeze gidiyoruz.

Not: Verilen reçete süreli olduğundan rapor almadan önce alacağınız cihazı nereden alacağınızı kesinleştirmeniz gereklidir. Ben öyle yaptım.

SGK İşitme Cihazı Ücretinin Ne Kadarını Ödüyor?

SGK 18 yaş üzeri kişiler için BRÜT 750 TL işitme cihazı katkısında bulunmaktadır. Yaşa ve emekli/çalışan durumuna göre yapılan NET SGK katkısı ise aşağıda yer almaktadır:

  • 0-4 yaş için veli çalışıyor ise net 1.080 TL, veli emekli ise 1.215 TL
  • 5-12 yaş için veli çalışıyor ise net 960 TL, veli emekli ise 1.080 TL
  • 13-18 yaş için veli çalışıyor ise net 900 TL, veli emekli ise 1.012,50 TL
  • 18 yaş üzeri için kişi çalışıyorsa net 600 TL, emekli ise 675 TL

Emeklilerin ödemesi gereken %10 katılım payını SGK emekli maaşından düşmektedir, çalışanlar ise %20 katılım payını cihaz aldığı firmaya öder.

18 yaş altındaki çocuklara her iki kulak için KBB hekimi çift işitme cihazı raporu veriyorsa, SGK katkısı iki katına çıkmaktadır.

18 yaş üzeri yetişkinlerde, ilk defa işitme cihazı kullanılacak ise ; bir tarafta cihaz kullanılmaya başlandıktan 6 ay sonrasında cihaz faydası kanıtlandığında ikinci cihaz raporu çıkarılabilir. Daha önce cihaz kullanmış ise; sağlık kurulu raporunda “daha önce kullandığı cihazdan fayda gördüğü” belirtildiğinde ve SGK/Medula kayıtlarında en az 5 yıl önce bir cihaz aldığı görülebiliyor ise, SGK katkısı her iki taraf için de alınabilir.

SGK 5 yılda bir işitme cihazı için katkı ödemesi yapmaktadır. 5 yıl dolduğunda tekrar rapor çıkarttırılarak yeni bir cihaz alınabilir.

İşitme Cihazının Satın Alınması

Aldığınız rapor ile birlikte cihazı alacağınız merkeze gitmelisiniz. İlgili merkez sizden rapor ve reçeteyi isteyecektir. İlk iş olarak karar verdiğiniz cihaz için kulak kalıbı alınacaktır. Cihaz sipariş edilecektir. Sizden fiyata göre gerekirse kalıp bedeli veya kaparo alınabilir.

Ürün geldiğinde ilk testler yapılacak ve ödemenizi yapmanız istenecektir. Faturanızı, garanti belgenizi almayı unutmayın!

Süreç içerisinde işitme merkezine git gel yapmanız gerekecek kulağınıza göre en iyi ayarın oturması sağlanmaya çalışılacak.

Cihazların ödenmeyen kısımları olmama halinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından sağlanması Valilik ve Kaymakamlıklardan talep edilebilir.

Similar Posts