Engelli Ulaşım Hakları

Engelli Ulaşım Hakları – (Otobüs-Tren-Uçak)

Türkiye Geneli Engelli Ulaşım Hakları

Engellilerin Devlet tarafından desteklenmiş haklarından biride ULAŞIM hakkıdır ve bu hak için yeni çalışmalar yapılmaya devam edilmektedir. Yapılan ve üzerinde konuşulan en son hak ise engellilerin tüm şehirlerde şehir ulaşımının aynı kart ile ücretsiz olarak yapmasıdır. Şuan genel kabul görmüş haklar dışında her şehrin belediyesinin kendi şehir ulaşımlarında engellilere sağladığı farklı ulaşım hakları vardır. Bazı büyük şehirlerde bu hakların nasıl olduğuna da değineceğiz.

Şimdi gelin devlet tarafından Engellilere tanınan Engelli Ulaşım haklarına bir göz atalım.

Şehirler Arası Kara Yolu Yolcu Taşımacılığında Sağlanan Haklar

Kara yolları Taşıma Yönetmeliğinin 57. maddesinin 11. fıkrası gereği; % 40 oranında özürlü olduğunu belgeleyen kişiler için bilet ücreti, geçerli ücret tarifesi üzerinden % 30 indirimli düzenlenmektedir.

Engelli Blog Yorumu : İlgili yönetmeliğe dayanan hakkınızı aramayı unutmayın! Ancak Otobüs firmalarının bir çoğu liste fiyatından aşağı bir oranda bilet satışı yapmaktadır. Bu sebeple %30 indirim uygulaması pek avantaj sağlamamaktadır. Örn: 70-TL liste fiyatı ile satış yapan bir firma bileti normal müşteriye 60-TL üzerinden satar. Engelli kişiye ise liste fiyatı üzerinden 70-TL den indirim uyguladığında 53-TL ye gelen bilet 7-TL lik bir avantaj sağlamaktadır. Bu oranın düşük olması engelli vatandaşa pek bir avantaj sağlamamaktadır. Ya avantaj oranı düzenlenmelidir yada satış fiyatı üzerinden indirimin sağlanması gereklidir.

Devlet Demir Yollarında Engellilere Sağlanan Haklar

Devlet demir yollarının web sitesinden aldığımız bilgiye göre : Engelliler (Engel oranı %40 ve daha fazla olan engellinin kendisi, %50 ve üzeri olup “Ağır engelli” raporu bulunanların kendisi ve beraberindeki bir refakatçisi ile birlikte) ibaresi ile %50 indirimin var olduğunu belirtmektedir. Ancak internet ortamında yakın tarihli araştırmalarımıza göre şehir içi, şehirler arası ve YHT de dahil tüm taşımalarda engelliler kimlik kartlarını(Özür oranı işlenmiş kimlik veya sağlık kurulu raporu da sunulacağı web sitesinde belirtilmiştir.) sunarak ücretsiz olarak seyahat edebiliyorlar.

Hava Yolu Taşımacılığında Engellilere Sağlanan Haklar

 Türk Hava Yolları

% 40 ve üzeri oranda engelli olan yolcularımıza, promosyon biletler hariç tüm iç hat biletlerde % 20 indirim ve tüm dış hat biletlerde % 25 indirim sağlanmaktadır. Yolcularımızın bu indirimden faydalanmaları için % 40 ve üzeri oranda engelli olduğunu gösteren bir belgeyi (T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı’ndan alınmış engelli kimlik kartı, sağlık kurulu raporu veya ”Engelli” ibaresi bulunan nüfus cüzdanı) ibraz etmeleri gerekmektedir.

Ayrıca ‘refakatçi ile seyahat etmelidir’ ibaresi bulunan doktor raporunun ibraz edilmesi halinde, engelli yolcu ile aynı seferde seyahat edecek bir refakatçiye de promosyon biletler hariç tüm iç hat biletlerde % 20 indirim sağlanmaktadır. Uçuşun 24 saat öncesinden belirtilmek şartıyla isteyen tüm yolcularımıza ücretsiz olarak tekerlekli sandalye hizmeti sunulmaktadır. Engelli indirimi, ABD ve UK çıkışlı düzenlenen biletlerde ve Türk Hava Yollarının taşıyıcı hava yolu olmadığı code-share seferlerde uygulanmamaktadır. Online yapılan satışlarda engelli indirimi uygulanamamaktadır. 

Büyük Şehirlerin Engellilere Sağladığı Ulaşım Hakları

İstanbul – Başvuru ve İndirim Oranı

İstanbul içerisinde İstanbul Büyük şehir Belediyesine ait şehir içi yolcu taşımacılığında otobüs seferleri başta olmak üzere bir çok ulaşım türünde indirim söz konusudur. Engellilere sağlanan indirim oranı %100 dür ve Beyaz Kart adı verilen İstanbul Büyük şehir Belediyesine ait bir kart ile bu haktan faydalanabilirsiniz. (Aile bakanlığının vermiş olduğu kimlik kartı ile bu haktan yararlanabilirsiniz ancak peronlardan geçişte kartınızı sürekli birilerine göstermek zorundasınız.)

Başvuru için gerekli evraklar :

  • % 40 ve üstünde bir oranda Özürlü Sağlık Kurulu Raporu aslı ya da  T.C. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen Engelli Kimlik Kartı`nın aslı
  • Nüfus Cüzdanı
  • 1 Adet Vesikalık Fotoğraf
  • 10-TL Kart Ücreti (Başvuru merkezinde ödenebilir)

Beyaz Kart Kullanım alanları, refakatçi başvurusu ve beyaz kartın nerelerde geçerli olduğuna dair detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Ankara – Başvuru ve İndirim Oranı

Ankara Büyük Şehir Belediyesi EGO adını verdiği ulaşım kartları ile %40 ve üzeri olan engellilere %100 indirim sağlamaktadır.

Başvuru için gerekli evraklar :

  • Nüfus cüzdanı
  • Engelli sağlık Kurulu raporu veya Aile politikalar bakanlığınca verilmiş engelli kimlik kartı
  • Bir adet vesikalık fotoğraf
  • Kart Bedeli: 5,00 TL

Refakatçisine kart başvuru yapacak kişilerin engelli kimlik kartında “ULAŞIMDA REFAKATÇİ HAKKI VARDIR” tarzında bir yazının olması gereklidir.

Kartı başvuru yerlerine buradan ulaşabilirsiniz.

İzmir – Başvuru ve İndirim Oranı

İzmir ili için web sitesinden kart dışında başvuru için başka bir belgenin gerekli olup olmadığı konusunda bilgi alamadık ancak resim ve kimlik belgesi izmir ili içinde geçerlidir diyebiliriz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Similar Posts